Moussaka

En klassisk grekisk Moussaka!

Ingredienser

  • 6-10 potatisar
  • 1 stor aubergine
  • 1 squash
  • olivolja
  • 1 lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 1 dl havregrädde
  • 1 brk passerade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 500g sojafärs
  • sojaost
  • 1 tsk kanel
  • riven muskotnöt
  • salt
  • svartpeppar

Sätt ugnen på 200-250 grader.

Skala potatisen och skär i centimetertjocka skivor. Tvätta och skiva även squash och aubergine i centemetertjocka skivor. Bred ut de skivade grönsakerna och potatisen på två bakplåtspapperklädda plåtar, olja in grönsakerna lite, salta och sätt in i ugnen. De ska "grillas"/bakas cirka 20 minuter.

Hacka lök, paprika och vitlök.

Stek lök och paprika i lite olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt sojafärsen och låt steka med ett par minuter. Krydda med muskotnöt, kanel, salt och peppar. Häll på passerade tomater eller tomatpuré efter smak, det ska bli som en fast färssås.

Smörj en form. Lägg i två tredjedelar av potatisen och lite av auberginen och squashen. Häll på sojagrädden. Lägg färssåsen som ett lager. På med resten av grönsakerna och potatisen. Sedan ska det in i ugnen cirka 20 minuter till. Toppa med riven sojaost som får smälta på.