Morotslax

Ingen lax men gravade morötter

Inspirerat av Jamie Olivers Black bean burger och vanliga sojaburgare ur Vego kokboken.

Ingredienser

  • 5-6 stora Morötter
  • 2 dl grovsalt
  • dillvippor till garnering

Lag

  • 2 msk ättika
  • 4 msk råsocker
  • 6 msk hett vatten
  • 2 tsk rökt salt
  • 0,5 kruka dillstjälkar
  • 2 tsk senapsfrö
  • 2 lagerblad

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser till lagen och låt den kallna helt.

Lägg morötterna, med skalet på, trångt på en bädd av grovsalt i en liten ugnsform. Lägg gärna ett oljat bakplåtsplåster i botten under saltet. Baka i ugnen ca 45 min (beroende på morotens tjocklek). Morötterna skall vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.

Dra av skalet med en liten kniv. Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt stå kallt över natten.

Vid servering: Skiva morötterna tunt på mandolin eller med vass kniv. Dekorera med dill.