Morotslax
Ingen lax men gravade morötter
Inspirerat av Jamie Olivers Black bean burger och vanliga sojaburgare ur Vego kokboken.
Ingredienser
- 5-6 stora Morötter
- 2 dl grovsalt
- dillvippor till garnering
Lag
- 2 msk ättika
- 4 msk råsocker
- 6 msk hett vatten
- 2 tsk rökt salt
- 0,5 kruka dillstjälkar
- 2 tsk senapsfrö
- 2 lagerblad
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till lagen och låt den kallna helt.
Lägg morötterna, med skalet på, trångt på en bädd av grovsalt i en liten ugnsform. Lägg gärna ett oljat bakplåtsplåster i botten under saltet. Baka i ugnen ca 45 min (beroende på morotens tjocklek). Morötterna skall vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.
Dra av skalet med en liten kniv. Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt stå kallt över natten.
Vid servering: Skiva morötterna tunt på mandolin eller med vass kniv. Dekorera med dill.