Flädersaft
Citron och sommar
Flädersaft är ett måste på sommaren. Frys in den i små PET flaskor så räcker den länge.
Receptet ger ca: 3 liter koncentrerad saft
Ingredienser
- 25-30 fläderblommor
- 3 citroner
- 15 dl vatten
- 15 dl strösocker
- 30 g citronsyra
Plocka blomklasarna och ta bort ev. kryp skräp. Oftast behöver man inte skölja blommorna.
Skiva citronerna tunt och varna med fläderblommorna i en 5 liters hink med lock.
Koka upp 15 dl vatten och rör sen ner 15 dl socker. Rör tills det löst sig helt. Stäng av värmen och rör ned citronsyran.
Häll sockerlagen över blommorna och citronen.
Låt svalna lite och sätt på ett tätslutande lock. Låt stå i kylskåp i tre dagar.
Häll upp på rena 50 cl PET flaskor. Låt svalna och lägg i frysen eller drick jättemycket saft direkt.